ÜRETİCİ İSMİ KAYDI…ÖNCE PARA SONRA İŞ

19.07.2019 14:30

ÜRETİCİ İSMİ KAYDI…ÖNCE PARA SONRA İŞ

Değerli üreticiler siz üretici ismi kaydı nedir, nasıl yapılır ve ödediğiniz para nereye gider hiç düşündünüz mü? Sanıyorum ki çoğunuz federasyonların sayenizde üretici ismi kaydı yaptırmanızı sağlayarak ne kadar zenginleştiklerini tahmin bile etmiyorsunuz. Federasyonlar sohbet arasında size üretici isminin iyi bir ticari marka olduğunu, yapılmasının zorunlu olduğunu vs. anlatırlar ve bununla birlikte sizi federasyonların prestijli, saygıdeğer ve köklü kuruluş olduklarını anlatan reklamın kısır döngüsüne çekerler.

Önce şuna dikkatinizi çekeyim, Fransız LOOF (devlet kurumu olan) dışındaki tüm az çok bilinen kedi (köpek) federasyonları özel kuruluşlardır. Tüzüklerinde sivil kuruluşu oldukları yazılsa da gösteriş ve para için kurulmuş birer ticari kuruluş olmaya devam ediyorlar. İnanmıyor musunuz? Ücretlerine bakın. Amerika ve Avrupa’da kapitalizmin uzun zamandır hüküm sürdüğü yerlerde ‘kâr amacı gütmeyen’ ibaresi artık kimseyi durdurmuyor. Ücret çeşitleri geniş ve her işlem için para ödeyeceksiniz. Ancak para ödeyeceğiniz işlemler çok güzel ‘paketlenmiş’ ve güzel bir ‘sosla’ size pazarlanıyor. Mesela şöyle:

Üretici ön isim kaydı/silmesi…………………………………..

$10.00

Üretici ismi kaydı………………………………………………

$75.00

Üretici isminin uzatılması………………………………….

$25.00

Daimî üretici ismi………………………………………………

$100.00

 

Her türlü kaprisleriniz paranızla mümkün…

Federasyonların hepsi para kazandıkları için monopoli oluşturmaları, her zaman kendini, kendi hizmet, yarışma ve sistemlerini övmeleri yararlarınadır.

Dönelim üretici ismi kayıtlarına. Tüm sistemler aynı şekilde kayıt yaparlar, farklı olan sadece ücretler ve bazı şartlar. Üretici istediği isimler listesiyle başvuru yapar, sistemin memuru daha önce kaydı yapılmış olan isimlerle karşılaştırır, benzer isimleri çıkarır ve benzemeyen isme tamam der. Bu andan itibaren seçilmiş isim üretici isimleri veri tabanına girilmiş olur ve … bununla her şey sonuçlanır. Siz daha fazla bir şey mi bekliyorsunuz? Ne sizin bilgiler ne kedilerinizin kalitesi ne de itibarınız artar. Bunların hiçbiri birine bir ya da birkaç kelime için para ödediğinizle alakalı değil. Üretici ismi kaydı sadece bir kaprisinizdir ister yapar ister yapmazsınız, ancak bazı federasyonlar karlarını kaçırmamak için bunu zorunlu yaptı.

Bununla birlikte eğer siz federasyondan ‘isminizi tüm dünyada koruyoruz’ diye bir cümle duyuyorsanız federasyon sizi kandırıyor demek. Federasyonun yapabileceği tek şey KENDİ veri tabanında aynı isme yer vermemektir, bundan fazlası değil. Başka bir federasyonun veri tabanında aynı ismin var oluşu hiçbir federasyonu ilgilendirmez. Ve sizi hiç kimse korumaz. Bunun çok basit bir nedeni var. Hiçbir federasyon diğerine bu ismi kullanamazsın bu isim bizim veri tabanımızda var diyemez. Komşunuza gelip bu sandalye kullanamazsın benim evimde aynısı var dermişcesine absürt bir duruma benzer. ‘Komşu’ sandalyeden vazgeçmek istemez çünkü sunulan hizmetlerin potansiyel alıcısı sıradaki üretici gelip ona ‘oturur’.

Tabi ki mahkemelere de sizinle kimse gitmez, onun yerine size üretici isminizi değiştirmeyi veya yeni isim kaydetmeyi teklif ederler ve yine paranızla bedava değil. Eski ve büyük federasyonda kayıt ettiğiniz üretici isminin değeri yeni ve küçük federasyonda kaydettiğinizden hiç farkılı olmayacak. HİÇ! Ama ücretler farklı olur. Ücretlerin yükselmesi monopoliye ayrılmaz bir şekilde bağlı. Bir federasyon piyasayı ele geçirdiğini anladığı an karın arttırması için hizmet çeşitlerinin genişlemesi ve ücretlerin yükselmesi görülür.

Federasyonları durdurabilen antitröst yasaları bilen üretici var mı?  Günümüzdeki felinoloji ve kinoloji dünyasındaki durumuna bakarsak bence hayır.